Dynamische energieprijzen

Energiecontracten met dynamische prijzen zijn contracten waarbij de tarieven voor elektriciteit en gas ‘direct’ gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten (de zogenoemde ‘day ahead markt’) voor elektriciteit en gas. Dit betekent dat de prijzen een dag van te voren bekend zijn. De prijs voor elektriciteit kan van uur tot uur verschillen, de prijs voor gas wordt per dag vastgesteld. Zou je als consument invloed willen uitvoeren op de energierekening dan moet men een dat van te voren hiermee rekening houden (wat je morgen gaat doen).

De verbruikte elektriciteit en gas wordt achteraf in rekening gebracht aan de hand van de verbruiksgegevens die door de meter worden bijgehouden.

Het risico bij dynamische energieprijzen is dat het verschil tussen prijzen in de zomer en winter onderschat wordt. De consument moeten dit risico wel aanvaarden en/of bepalen of men de prijzen ook in de dure periode kunnen betalen.

Om consumenten goed te informeren over dynamische energieprijzen hebben de ondertekenaars van de aanvullende verklaring de informatieve website www.dynamische-energieprijzen.nlExternal Link gelanceerd.