Energiemarkt blijft instabiel

De energiemarkt blijft instabiel, maar verdere faillissementen van energieleveranciers blijven nog (even) uit. De ACM heeft afgelopen periode verschillende gesprekken gehad met energieleveranciers en hun financiële posities.

Uit een analyse van de aangeleverde informatie blijkt dat energieleveranciers op dit moment geen acuut risico lopen op faillissement. Energieleveranciers zien voor zichzelf ook geen acuut risico. Wel wijzen de bedrijven op het risico van een ‘domino-effect’ als een andere (grote) onderneming in problemen zou komen of als er als gevolg van de oorlog in Oekraïne geen Russisch gas meer aangevoerd zou worden.

ACM

De afgelopen periode is goed te zien dat de energieleveranciers van lang naar kort lopende contracten zijn overgestapt. Daarnaast moeten de energieleveranciers ‘modelcontracten’ aanbieden aan de consumenten. Het modelcontract heeft bij alle leveranciers dezelfde voorwaarden zodat deze onderling vergelijkbaar zijn. Het is een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Het modelcontract hoeft niet het voordeligste contract te zijn dat leveranciers aanbieden.