Hoe schoon is windenergie?

Nederland het land waar het altijd waait, op de fiets heb je altijd wind tegen. Wind is ideaal om energie op te wekken, gratis en schoon. In die bewegende lucht zit echter weinig energie, vanaf windkracht 3 tot windkracht 7 kan een windmolen draaien. De wind is onvoorspelbaar en kan enorm schommelen per gebied. Hierdoor kan de productie erg laag of opeens hoog zijn.

Op land is de gemiddelde energieproductie van een windmolen minder dan 30%, van de productie die ze zouden kunnen leveren. Om de onvoorspelbaarheid in de hand te houden zou het energie netwerk uitgebreid moeten worden of een batterij geplaatst worden (dit laatste gebeurd nu af en toe al).

Om het grillige patroon de baas te blijven zal er een back-up moeten blijven draaien op de achtergrond in de vorm van een gascentrale. Dit alles maakt de windenergie niet bepaald winstgevend en de vraag is voor hoelang dit houdbaar blijft.

Wist je dat een windturbine bestaat uit: 84,6% IJzer, 4,4% Koper, 4,1% Aluminium, 3,8% Lood, 1,6% Chroom en 1,5% Nikkel/moybdenum/mangaan/neodymium. Grondstoffen die steeds moeilijker te vinden zijn met natuurschade als gevolg. Hoe schoon is windenergie?