Klap voor ontmanteling platforms in Noordzee

Fairfield Decom was ooit een joint venture van onder andere Offshorebedrijf Heerema met een gouden toekomst (een miljarden business) . De joint venture ging zich richten op het ontmantelen van de olie en gas platforms ten oosten van Shetland. De platforms in deze regio (inclusief Noordzee) produceren steeds minder of zijn zelfs al geheel gestopt. De exploitanten van de platforms moeten de platforms ook ‘opruimen’. Fairfield Decom had zich gericht op deze laatste stap, het afsluiten van het platform. Het sluiten van de olie of gas put, daarna kan het platform middels kolossale hijsschepen opgetild en verscheept worden. De Noorse partner in Fairfield Decom had als specialisme om de platforms te ontmantelen.

Waar ging het dan fout? Genoeg platforms, genoeg kennis en kunde binnen het bedrijf. Fairfield Decom heeft twee jaar bestaan, maar geen opdracht gekregen. De exploitanten vonden het initiatief te uniek, maar durfde ook niet te snijden in hun eigen ontmantelingsafdelingen. Als laatste spelen de kosten mee, het opruimen van oude platforms kost geld, heel veel geld.

De exploitanten hebben hier nu nog niet het geld voor over. In de periode tot 2060 moeten 470 platforms worden ontmanteld uit alleen al het Britse deel van de Noordzee.