TTF? Wat is het eigenlijk?

Title Transfer Facility (TTF) is de enige Nederlandse (virtuele) handelsplaats waarbij het gas in het netwerk van eigenaar kan wisselen. Er wordt zo veel gas op TTF verhandeld, dat de gasprijzen op het platform maatgevend zijn (geworden) voor heel Europa.

Op TTF wordt twee keer meer gas verhandeld dan op álle andere gashandelsplaatsen op het Europese vaste land bij elkaar! Meer dan honderd gashandelaren en financiële partijen kopen en verkopen grote hoeveelheden aan gas via het platform. Elke dag opnieuw. TTF is een succes, omdat het handelen in gas makkelijk maakt.

Nu staat de TTF echter onder druk.

De uitvoerende macht van de Europese Unie is van plan een mechanisme voor te stellen om de prijsvolatiliteit op de grootste gasmarkt van het blok te beteugelen en extreme prijspieken in de derivatenhandel te voorkomen, om zo de energiecrisis in de regio aan te pakken. Dit schreef persbureau Bloomberg zondag op basis van een conceptdocument dat het inzag.

Het tijdelijke mechanisme zou een dynamische prijslimiet opleggen voor transacties op de Dutch Title Transfer Facility, waarvan de hoofdindex de benchmark is voor al het gas dat op het continent wordt verhandeld. 

Het commentaar op de TTF is dat het gasprijzen maatgevend zijn voor aardgas, maar niet van gas van uit andere bronnen. Het idee is nu om een tweede handelsplaats op te zetten voor niet aardgas.

Bron o.a. Gasunie: https://www.gasunietransportservices.nl/over-gts/gastransport/ttf & ABM Financial News