Beng 1, 2, 3 en TOjuli

De aangescherpte Beng 1-eis heeft niet altijd het gewenste effect. Wat is Beng 1 überhaupt? Beng staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen, per januari 2021 zijn er nieuwe regels voor nieuwbouw woningen. Met als doel om nieuwbouw woningen energie neutraler te maken, minder verbruik, minder CO2 uitstoot, beter isolatie en ventilatie.

Naast Beng 1 bestaat ook nummer 2 en 3, de eisen uit Europese wetgeving voor energiezuinige nieuwbouw.

  • 1) energieverbruik in de woning
  • 2) aandeel primair fossiel verbruik in het energieverbruik
  • 3) hoeveelheid hernieuwbare opwek

Daarnaast moeten nieuwbouw woningen voldoen aan de TOjuli een indicator die het zomercomfort moet bewaken. TOJuli staat voor “temperatuuroverschrijding juli”. Het is een indicator voor het risico op temperatuuroverschrijding in de zomermaand juli. TOjuli wordt uitgedrukt in een getal en de getalwaarde mag maximaal 1,2 zijn. Dat getal heeft geen rechtstreekse relatie met de temperatuur, maar is een afgeleide van een serie “dynamische simulaties”

Terugkomend op aangescherpte Beng 1-eis, men wil scherper zijn op het eigenverbruik in de woning. Echter wordt er geadviseerd om niet alleen op Beng 1 te sturen maar op de combinatie met Beng 2 en 3. Dat zou meer resultaat moeten opleveren dan alleen scherper te zijn op het eigenverbruik.