Datacenters samen gebruiken 1.500 MW

Data wordt steeds belangrijker, daarnaast leggen wij steeds meer vast. Al deze data wordt opgeslagen in datacenters. De belangrijkste hub in Nederland is de regio Amsterdam (Haarlemmermeer en Wieringermeer), dit komt omdat in Amsterdam meerdere backbones liggen, verbindingen naar verschillende landen (ook onder de zee door richting Amerika). In Europa is Amsterdam één van de grote spelers als wij het hebben over datacenters.

Echter heeft de gemeente Amsterdam een stop op datacenters gezet. De provincie Zuid-Holland probeert in het gat te springen. Hemelsbreed is Rotterdam/Den Haag niet ver van Amsterdam. Via glasvezel maar 1,3 milliseconde. Hierdoor kunnen de datacenters fysiek uit elkaar liggen maar werken als één. Door de fysieke scheiding is het gelijk een ideale back-up manier, alleen de infrastructuur tussen de datacenters is een andere uitdaging.

Nadeel van de datacenters is dat ze veel stroom verbruiken, in de regio Amsterdam gebruikt de regionaal netbeheerder al het storingsreserve om genoeg stroom te kunnen leveren. De datacenters in Nederland gebruiken nu samen 1.500 MW stroom.