Magnum centrale van Vattenfall naar RWE

De magnum centrale in de Eemhaven, ooit gebouwd al paradepaardje van Nuon is verkocht aan RWE voor 500 miljoen euro, De centrale stond al een jaar in de etalage.

Het toenmalige Nuon startte in 2009 met de bouw van de multi-fuelcentrale Magnum. De centrale vergde een investering van ongeveer € 1 miljard. In juni 2013 werd de centrale officieel in gebruik genomen. De centrale bestaat uit drie STEG’s waarbij iedere STEG-eenheid bestaat uit een gasturbine, een stoomturbine en een generator. Deze combinatie biedt een rendement van circa 58% en heeft een totaal elektrisch vermogen van ongeveer 1.311 MW, voldoende om zo’n 2 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Wikipedia

Een stoom– en gasturbine of afgekort STEG-centrale is een elektriciteitscentrale waarbij de tweede turbine (een stoomturbine) wordt aangedreven door de restwarmte van de eerste turbine (een gasturbine). Zo wordt een hoger rendement verkregen. De gasturbine wordt aangedreven door het verbranden van aardgas of door vergassing van steenkool en/of biomassa.

Nuon had fase 2 opgestart om de centrale om te bouwen naar een vergassing van steenkoop. Deze fase is nooit uitgevoerd. Later is de centrale nog gebruikt als backstart, ingeval van een grote stroomstoring of uitval kan de centrale gebruikt worden om het net weer op te starten.