De kogel is dan echt door de kerk, de warmtenetten worden toch publiekelijk. Minister van klimaat en energie Rob Jetten heeft de knoop doorgehakt over de warmtenetten. Hiermee wordt een lange discussie beslecht.
Maar hoe zat het ook alweer?
De warmtenetten zijn nu nog in handen van commerciële energieleveranciers zoals Vattenfall. Eneco en Ennatuurlijk. Deze partijen mogen voortaan geen eigenaar meer worden van warmtenetten. De warmte netwerken komen voortaan in publieke handen (gemeenten).
De warmtenetten komen dus in handen van gemeenten of andere overheidsinstanties. Het idee is dat er lokale energiebedrijven worden opgericht waar de overheid voor verantwoordelijk is, maar commerciële bedrijven kunnen ook blijven deelnemen. In de toekomst kunnen de commerciële energieleveranciers nog wel voor minder dan 50 procent eigenaar worden.
In Nederland zijn er in totaal ca. 10.000 warmtenetten. Bij 19 warmtenetten gaat het om een levering van meer dan 150 PJ. In 2023 heeft ook Dordrecht een warmtenet met deze grootte. De grootste warmtenetten bevinden zich in Rotterdam, Utrecht en Almere die alle drie meer dan 50.000 aansluitingen voorzien. Deze 19 warmtenetten hebben in 2018 gezamenlijk ca. 328.000 aansluitingen. Het kaartje hieronder geeft een overzicht van de grote warmtenetten in Nederland, waarbij de grootte van de stip het aantal aansluitingen symboliseert.
energie-nederland.nl/feiten-en-cijfers/energietransitie/