Mobiele LNG-fabriek als oplossing?

Hoe kan je snel een nieuwe gasinjectie geven in het gasnetwerk? Dat kan middels een mobiele LNG-fabriek (Liquified Natural Gas), een oplossing om sneller van Russisch gas af te komen. Een mobiele LNG-fabriek is een tussen oplossing tot een LNG-terminal gereed is, plus de mobiele fabriek kan je op meerdere plekken situeren.

Een mobiele LNG-fabriek is op een schip gebouwd en kan in bijna iedere zeehaven aanmeren. Top op heden was dit een kostbare oplossing, gezien de gasprijs en geopolitiek is het nu een reële optie. Zelfs zo reëel dat de Gasunie een mobiele LNG-fabriek heeft gecontracteerd voor de aankomende 5 jaar in de Eemshaven.

Staatssecretaris Vijlbrief: “Er moet weliswaar extra gas worden gewonnen dit gasjaar, maar het is gelukkig beperkt. De wereld is de afgelopen maand drastisch veranderd en dat heeft ook effect op onze energievoorziening. 4,6 miljard m3 uit het Groningenveld geeft genoeg zekerheid voor dit gasjaar, en de weg naar snelle definitieve sluiting van het veld, zelfs in 2023, ligt nog steeds open.”

Rijksoverheid

De drijvende terminals zouden zo’n 4 miljard kubieke meter gas per jaar moeten gaan verwerken. Dat zou ook betekenen dat we geen extra gas uit de velden in Groningen hoeven te halen. Klinkt als een win-win situatie.