Minder gas naar Europa

MOSKOU (ANP/RTR) – De pijpleiding Yamal-Europe die van Rusland naar Duitsland loopt is gestopt met het leveren van Russisch gas. Dat blijkt uit gegevens van de Duitse netwerkbeheerder Gascade. Via de pijplijn, een belangrijke route voor Russisch gas naar Europa, kwam sinds zaterdag als steeds minder gas naar Europa. Het Russische Gazprom, die het monopolie heeft op de Russische gasexport, heeft voor dinsdag geen capaciteit gereserveerd voor de uitvoer van gas via de Yamal-pijpleiding.

De Europese gasprijs ging maandag al flink omhoog na de recente sterke prijsdaling, als gevolg van de komst van een koufront in Europa waardoor de vraag naar gas stijgt en eerdere berichten dat de gasleveringen van Rusland aan Europa nog altijd beperkt zijn.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, nam dinsdag met dik 3 procent toe tot bijna 151 euro. Dat is de hoogste prijs sinds de tussentijdse piek van meer dan 160 euro op 6 oktober. De Europese gasprijzen zijn dit jaar al met zo’n 600 procent gestegen.