In navolging van grijze, blauwe en groene waterstof is er nu ook aandacht voor witte waterstof. Is witte waterstof dan nieuw? Nee, het is al geruime tijd bekend maar was het kleine broertje/zusje van de andere kleuren. Witte waterstof is natuurlijk waterstof die in de grond gevonden kan worden, net als fossiele brandstoffen zoals aardolie en kolen. Echter was witte waterstof bijna niet te vinden, lees er werd op de verkeerde manier en plaats gezocht.
Dat waterstof van nature in de diepere grondlagen van de aarde voorkomt, was al lang bekend. Het ontstaat daar door chemische reacties, bijvoorbeeld van water met ijzer. Maar het werd tot voor kort nooit in grote hoeveelheden gevonden. Door recente ontdekkingen in Afrika, Australië en de VS beginnen aardwetenschappers te geloven dat ze nooit op de goede plek gezocht hebben. Inmiddels wordt naar witte waterstof gezocht in Afrika, Zuid-Amerika, Australië, de VS, Frankrijk en Spanje.
Change INC
De verwachtingen zijn dus hoog gespannen, maar echte onderzoeksresultaten over de hoeveelheid witte waterstof in de wereld en de plekken waar het gewonnen kan worden ontbreken nog. Daarom is Ad van Wijk, dé waterstofexpert van Nederland en deeltijdprofessor Future Energy Systems aan de TU Delft, terughoudend. Ook voor hem is witte waterstof nog deels onbekend terrein. “Ik ken het wel. Je kunt het op sommige plekken uit de grond halen, bijvoorbeeld in Afrika en Australië”, zegt hij. “Ik heb wel mijn twijfels of dit op grote schaal toegepast kan worden. Er zitten waarschijnlijk geen grote hoeveelheden van in de grond. Laten we zeggen: er moet zeker naar gekeken worden, maar met alle mitsen en maren is mijn eerste inschatting dat het slechts een marginale bijdrage aan de energietransitie kan leveren. Je kunt waterstof nog steeds het beste maken met water en groene stroom.”