In 2004 is de regeling voor het salderen van verbruik ingevoerd. Daarvoor gebeurde het al omdat veel meters toen ook nog terug draaien, ook wel bekend als de ferraris meter.
De regeling hield in dat consumenten de zelf opgewekte stroom mogen salderen tegen de geleverde stroom. Dit is dus relatief voordelig, onder meer omdat men voor het transport van de door hem geleverde energie geen transportkosten betaalt (tot de capaciteitstarief werd ingevoerd), maar effectief daarvoor geld toe krijgt. Daarnaast is men geen belastingen erover verschuldigd. Dit betreft energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE) en BTW.
Zelfstroom opwekken anno 2018 is heel normaal, maar 14 jaar geleden was dat nog niet weggelegd voor een ieder. Om het opwekken van stroom te bevorderen is de salderingsregeling er gekomen. Met de komst van het capaciteitstarief, waarmee de transportkosten kwamen te vervallen was er een mooie mogelijkheid om de regeling te veranderen. Dit is in de tijd niet gedaan door de minister.
De regeling is meerdere keren besproken 2009, 2012, 2016 & 2017. In 2017 is nog besloten om de salderingsregeling tot 2023 te verlengen. Daarna is besloten om de huidige regeling tot 2020 te houden. Gezien de vervangende regeling er nog niet is, wordt de huidige regeling met een jaar verlengd tot 2021.