Uniper weer in Duitse handen – Update

Uniper is een afsplitsing van het Duitse E.On en was vanaf 2019 in handen van het Finse Fortum. Door de hoge gasprijzen is Uniper in moeilijkheden gekomen, waardoor de Duitse overheid heeft besloten om op 21 september 2022 alle aandelen over te nemen. Hierdoor is Uniper weer terug in Duitse handen, de Duitse overheid heeft 480 miljoen euro betaald voor de aandelen.

Interessant detail is dat één van de voorwaarden van de Duitse overheid was dat de rechtszaak tegen Nederland over het vervroegd sluiten van Unipers kolencentrale ingetrokken wordt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Uniper

Update November 2022

Uniper heeft de Duitse overheid nogmaals bij te springen, dit keer gaat het om een bedrag van €25 miljard. De Duitse regering maakte in september een reddingsplan van ruim 30 miljard euro bekend voor Uniper, waarbij de grootste gasimporteur in Duitsland genationaliseerd werd. Het plan voorzag in een kapitaalsverhoging van 8 miljard euro, gefinancierd door de Duitse staat, maar ‘dit zal niet volstaan om Uniper te stabiliseren’, meldt de groep in november.