Duits hoogspanningsnet wel of niet verkopen?

Het begon met ‘er zijn gesprekken’ en nu is de bevestiging er ook vanuit Tennet. “Tennet is bereidt gesprekken aan te gaan over volledige verkoop Duitse hoogspanningsnet”. In Duitsland telt TenneT TSO GmbH ongeveer 1700 medewerkers en is gevestigd in Bayreuth met regiokantoren in Bamberg, Dachau en Lehrte.

TenneT beheert het hoogspanningsnet in grote delen van Duitsland. Aangezien het zeer lastig is om elektriciteit op te slaan, moet er continu een evenwicht tussen de vraag naar en het aanbod van stroom worden gecreëerd. TenneT zorgt dat die balans er 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar is.

Tennet

Minister Kaag (Financiën) en minister Jetten (Klimaat en Energie) informeren de Tweede Kamer over het persbericht dat TenneT vandaag, 10 februari 2023, naar buiten heeft gebracht. Het persbericht gaat over hun bereidheid om met de Duitse staat te onderzoeken of een volledige verkoop van TenneT Duitsland, onder acceptabele voorwaarden, mogelijk is. De Eerste Kamer heeft eenzelfde brief ontvangen.

Rijksoverheid
Uitleg van de Tennet Duitsland