VS helpt EU aan gas

Nu Europa van het Russische gas af wilt (hoe sneller hoe beter volgens vele), is VS de grote broer die Europa maar al te graag wil helpen aan gas. In de staten Texas en Louisiana worden voor miljarden gasfabrieken uit de grond gestampt om aan de Europese gas behoefte te kunnen voorzien. In de staten kan schaliegas gewonnen worden door fracking, in Nederland waren wij fel tegen het winnen van schaliegas.

Schaliegas is aardgas dat wordt gewonnen uit schalie. Om dit gesteente te bereiken worden boringen uitgevoerd die horizontaal worden voortgezet, zodra de steenlaag bereikt is. Aangezien boringen niet voldoende zijn om het gas te doen vrijkomen, dient de boorput te worden gestimuleerd. Dit gebeurt door middel van een techniek die hydraulisch fractureren of fracking genoemd wordt. Hierbij worden onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën ingespoten. Door de grote druk breekt het gesteente. De ontstane scheurtjes worden open gehouden door het ingespoten zand. Deze mix van water en chemicaliën wordt dan weer opgepompt. Dit productiewater (produced water) neemt zware metalen en van nature radioactieve elementen uit de ondergrond op. Dit moet als chemisch afval worden verwerkt. Een gedeelte van de gebruikte chemicaliën en vloeistoffen blijft echter in het gesteente achter.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaliegas

In 2017 maakte tegenlicht al een documentaire over schaliegas in Texas. https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/schaliecowboys.html

De drang om snel van Russische gas af te gaan is groter dan de klimaatveranderingen en het milieu, ook als is het aan de andere kant van de oceaan.